iOS 10 permite capturarea și editarea de poze RAW

#1
Fanii fotografiei cu iPhone și fotografii profesioniști din lumea întreagă vor iubi iOS 10 în condițiile în care cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone și iPad permite capturarea și editarea de imagini în format RAW fără pierderi, care este folosit adesea pentru a stoca datele neprocesate de imagine venite direct de la senzorul camerei.

Scoasă la lumină de cei de la PetaPixel, editarea foto RAW se numără printre zecile de noutăți ale iOS 10 despre care Apple nu a vorbit în detaliu la WWDC 2016. Acum poate vei spune că pe App Store există numeroase aplicații care pot permite editarea RAW de imagini, dar ele se adresează numai fotografiilor capturate cu camerele digitale (și nu doar). Din iOS 10 însă utilizatorii pot edita imagini RAW din Poze și aplicațiile terțe favorite (dacă vor fi actualizate cu această funcționalitate), chiar dacă ele au fost înregistrate cu iPhone.

Pentru că da, răspunsul la întrebarea „Introducerea editării RAW în iOS 10 înseamnă că sistemul de operare va permite capturarea cu iPhone a imaginilor în formatul RAW?” este da și vine chiar de la Apple. Conform notițelor lansării iOS 10, caracteristica AVFoundation Capture va eșua ocazional atunci când sunt înregistrate imagini RAW cu iPhone SE.

Care sunt dispozitivele iOS ce vor putea înregistra / edita imagini RAW? Ei bine, momentan nu este foarte clar, dar presupunem că numai cele cu chipseturi Apple A9 / A9X – iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE și iPad Pro, întrucât este nevoie de foarte multă putere de procesare pentru a edita imagini în formatul RAW.

Important de menționat este că în notițele lansării iOS 10 este specificat foarte clar faptul că adăugarea unui articol RAW (DNG) + JPG asociat este posibilă în biblioteca Poze. Iar cum fișierele RAW sunt foarte mari și necesită multă putere de procesare, aceste articole asociate îți vor permite să editezi porțiunea JPG dintr-o imagine RAW, care va servi de asemenea ca și o previzualizare. Editările întregi vor putea fi ulterior aplicate pe imaginea RAW, la exportare, partajarea imaginii și chiar încărcarea pe serverele Apple (în cazul utilizatorilor de iPhone și iPad ce folosesc Biblioteca foto iCloud). De asemenea, utilizatorii vor putea salva separat articolele DNG de cele JPG, caz în care se va pierde asocierea dintre ele.

Înapoi la “IOS”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori