[Tutorial HTMl] Modul de alegere al culorilor

#1
Nume Tutorial: Modul de alegere al culorilor pentru o lucrare grafica
Descriere: Modul de alegere al culorilor pentru o lucrare grafica
Download:
Autor: Anonim
Sursa (Link-ul oficial):
tutorialeonline
Propria parere: Folositor.
Tutorialul:

Cred că nu de multe ori aţi păţit-o şi voi ca şi mine. Pur şi simplu nu reuşeaţi să găsiţi o schemă de culori potrivită pentru un site. Orice site. Cu toţii ştim că nu e chiar aşa de uşor să găseşti culorile potrivite, care să se îmbine perfect, să fie complementare şi să placă ochiului. Culorile pot influenţa dispoziţia, starea sufletească şi emoţiile vizitatorilor, dar totodată definesc şi identitatea şi imaginea unui brand. Beeline.ro ne oferă mai multe detalii:

Culori calde

Roşu - este una dintre cele mai puternice culori, care captează atenţia. Roşul simbolzează pasiune, foc şi dragoste. A fost demonstrat că are ca efect creşterea tensiunii şi cauzează transpiraţie. Roşul transmite energie şi simbolizează războiul, violenţa, sângele şi agresiunea. Deşi este foarte asemănător cu culoarea roşie, rozul este romantic, relaxant şi feminin.
Portocaliu - vibrant şi cald, portocaliul este asociat cu toamna. Moşteneşte multe trăsături de la roşu, dar este mai puţin inflăcărat. Este cunoscut faptul că portocaliul stimulează apetitul. Fiind culoarea unor citrice, simbolizeaza sănătate.
Galben - simbolizează soarele şi căldura. Poate însemna speranţă, lumină şi energie. Pe de altă parte, poate însemna o stare de slăbiciune, boală, sau poate simboliza frică şi laşitate.

Culori reci

Verde - simbolizează sănătate şi creştere (la vegetaţie), primăvara, reînnoire, regenerare şi fertilitate. Poate însemna însă şi gelozie sau lipsa de experienţă.
Albastru - este una dintre cele mai relaxante culori, este asociat cu cerul şi marea. Este considerat ca fiind o culoare “sigură”, şi înseamnă inteligenţă, calm şi încredere. Poate semnifica depresie şi tristeţe.
Purpuriu - combinaţie între roşu şi albastru, este una dintre cele mai intrigante culori. Simbolizează creativitate, este spiritual şi misterios. Purpuriul închis este asociat cu regalitatea şi bogăţia, iar nuanţele mai deschise sunt asociate cu romantismul şi nostalgia.

Culori neutre

Negru - poate reprezenta putere, eleganţă, rafinament, dar şi moarte (în culturile occidentale), rău, furie şi tristeţe.
Alb - reprezintă curăţenia, puritatea şi spiritualitatea, viaţa şi căsătoria (în culturile occidentale), dar şi moarte (în culturile orientale).
Gri - combinaţia dintre negru şi alb, o culoare conservativă. Simbolizează siguranţa, maturitate şi încredere, dar şi tristeţe.
Maro - uneori este clasificat ca o culoare “specială”, poate fi folosită ca neutră sau caldă. În fiecare dintre cazuri reprezintă credibilitate, stabilitate, inima, casa, pământul.

Deşi calculatoarele moderne sunt capabile să afişeze milioane de culori pe monitor, realizarea site-urilor este limitată la doar 216 culori, deoarece PC-urile şi MAC-urile folosesc palete de culori complet diferite, dar au 216 culori comune. Aceste culori sunt considerate “web safe“, iar folosirea acestora va asigura că culorile site-ului creat vor apărea la fel pe ambele sisteme.

Alegerea unei combinaţii de culori

Odată ce aţi înţeles conotaţiile culorilor, puteţi să alegeţi un set de culori pentru site. Dar de unde să începeţi? Să vedem câteva tipuri de combinaţii de culori:

Monocromatice - folosesc o singură culoare. Folosirea diferitelor nuanţe poate crea senzaţia că de fapt sunt mai multe culori. Un site monocromatic emană calm, linişte şi armonie. Folosirea unei singure culori crează unitate.
Culori asemănătoare - foloseşte culori înrudite, crează combinaţii atrăgătoare. O combinaţie de albastru şi purpuriu, sau roşu şi portocaliu formează un set de culori asemănătoare. Dintr-o astfel de gama de culori, se pot folosi 2 sau mai multe, dar o culoare va fi cea dominantă, iar celelalte se vor folosi ca accente.
Culori în contrast - sunt complementare şi plăcute ochiului. Culorile complementare crează aranjamente în contrast, de exemplu galben şi purpuriu sau roşu şi verde. De obicei se foloseşte o culoare caldă şi una rece pentru a crea contrast, dar nu este neapărat necesar să se folosească combinaţiile de bază, cum ar fi albastru cu portocaliu. Puteţi încerca să combinaţi gri cu albastru deschis, sau maro şi verde deschis pentru a crea aranjamente plăcute în contrast.

Atenţie

De obicei, ochiul nu poate focusa pe culori în contrast în acelaşi timp. Un text portocaliu pe un fond albastru este foarte dificil de citit. Folosiţi contraste pentru accent, şi nu puneţi contraste mari între fond şi text.
Seturi triadice din 3 culori opuse. Roşu, galben şi albastru ar fi o combinaţie triadică. Ca şi în cazul culorilor complementare, nu este necesar să folosiţi doar combinaţiile triadice de bază. Folosind nuanţe mai stinse se ajunge la o combinaţie rafinată, mai subtilă şi armonioasă.
Alegerea culorilor potrivite este un joc distractiv. Culorile ne înconjoară, în natură, pe maşini, pe mobilă, pe site-urile de pe Net, sau în print. Analizaţi toate culorile şi combinaţiile folosite de alţi designeri, stabiliţi ce vă place şi ce nu vă place la aceste culori. Natura este o sursă de inspiraţie importantă. Flori şi păsări, munţi şi deşerturi, toate au combinaţii de culori fabuloase.
Acestea fiind spuse, îţi recomand câteva site-uri care te pot ajuta în alegerea paletelor de culori pentru site-ul tău.
Colors Schemer – Create matching color schemes at the click of a button.
Color Scheme Generator – A nice clor schemer generator
Color Scheme Tool – You just insert the hex or rgb codes from or into Adobe Photoshop or any other image editing software and voila you are on your way to a great color scheme!
Infohound Color Schemer – This color schemer is a simple tool to help you experiment with various color schemes for your next web or print project.
Website Color Match – How to match web site colors – website color scheme and color code.

Înapoi la “Tutoriale HTML”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron